Pożegnaj się z mikrofalówką, którą znasz od zawsze: oto urządzenie, które ją zastąpi

Pożegnaj się z mikrofalówką, którą znasz od zawsze: oto urządzenie, które ją zastąpi

Dni mikrofalówki są policzone

Przez lata kuchenka mikrofalowa była stałym elementem naszych kuchni, stając się jednym z najczęściej używanych urządzeń gospodarstwa domowego. Od momentu pojawienia się na rynku urządzenie to zmieniło sposób, w jaki przygotowujemy posiłki. Jednak wraz z upływem czasu nadszedł moment, aby pożegnać się z nim na dobre. Od połowy XX wieku krążyło wiele teorii podważających bezpieczeństwo mikrofalówek, np. twierdzenie, że fale elektromagnetyczne mogą powodować raka. Teraz przedstawiamy alternatywę, która ostatecznie zastąpi mikrofalówki w naszych domach.

Nie jest to jednak prawda, ponieważ promieniowanie wykorzystywane przez kuchenkę mikrofalową nie jest jonizujące, to znaczy nie może wyrywać elektronów z materii. Z kolei Narodowy Instytut Raka w Stanach Zjednoczonych zapewnia, że „ustalono, iż większość rodzajów promieniowania niejonizującego nie powoduje raka, ponieważ nie ma wystarczającej energii”.

Mit czy rzeczywistość: czy kuchenka mikrofalowa jest niebezpieczna?

Jednak fakt, że nie powoduje ona raka, nie oznacza, że jej używanie nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Onkolog i ekspert w dziedzinie raka i żywienia Henri Joyeux wyjaśnił w wywiadzie dla „Infosalus”, że jest to urządzenie, z którego należy korzystać z „umiarkowaniem”.

Ekspert wskazuje, że pierwszym powodem, dla którego nie należy nadużywać kuchenki mikrofalowej, jest zmiana struktury aminokwasów, która może stanowić „pewne zagrożenie”, takie jak zmiany w białkach lub peptydach, utrudniające ich wchłanianie i powodujące pojawienie się pewnych potencjalnie toksycznych substancji.

„Podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej L-prolina przekształca się w D-prolinę, która jest neurotoksyczna i, jak również zaobserwowano, szkodliwa dla nerek i wątroby” – twierdzi.

Jednym z głównych zastosowań kuchenki mikrofalowej jest rozmrażanie żywności, co według Joeux stanowi największe zagrożenie: „Częściowe rozmrażanie żywności może sprzyjać namnażaniu się zawartych w niej zarazków, dlatego należy zwracać uwagę na jakość produktów, które poddajemy działaniu fal mikrofalowych. Szczególnie latem możemy nie zauważyć, że żywność zaczęła się rozmrażać z powodu intensywnego upału”.

Kuchenka mikrofalowa nie gotuje żywności, a jedynie ją podgrzewa. Dlatego też, jeśli żywność nie jest odpowiedniej jakości z bakteriologicznego punktu widzenia, bardzo łatwo dochodzi do namnażania się zarazków i bakterii, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia.

Ale jakie urządzenie zastąpi kuchenkę mikrofalową? Piekarnik konwekcyjny. Jest to system, który podgrzewa żywność bez wytwarzania dymu, w krótszym czasie niż piekarnik konwencjonalny i z oszczędnością energii sięgającą nawet 80%.